• Zápis do 1. ročníka

          • PRÁCA S DÁTAMI V EXCELI

          • Dáta sú dnes všade okolo nás. Pre dnešnú mládež a jej budúce štúdium či pracovné uplatnenie je nepochybne dôležité rozvíjať schopnosť porozumieť dátam a vedieť s nimi náležite pracovať. Naši deviataci sa na posledných hodinách informatiky oboznámili so základnými teoretickými východiskami práce s datasetom. Následne sa ponorili do roly dátového analytika a s využitím funkcií ako filtrovanie a zoradenie dokázali vyčítať to, čo práve potrebovali zistiť podľa zadania. Pracovali so skutočne veľkými datasetmi, ktoré mali niekoľko tisíc položiek, išlo napríklad o prehľady aplikácií z Google Play store za vybrané roky či rebríčky pesničiek zo Spotify. Pre lepšie pochopenie údajov z tabuliek je často nevyhnutné vytvorenie grafu. Naši deviataci to taktiež zvládli, vytvárali prehľadné koláčové, stĺpcové či čiarové grafy. Svoju prácu následne zdieľali v prostredí Office 365 so svojím učiteľom, ktorý ju skontroloval.

            Spracoval: Mgr. Peter Krajcer

          • EXKURZIA - LETISKO RAŽŇANY

          • Deň plný zážitkov prežili dňa 30.04. 2024  žiaci 5.A a 8.A počas exkurzie na letisku v Ražňanoch. Žiaci sa oboznámili s výrobou lietadiel VIPER SD – 4 od slovenského výrobcu TOMARK, s.r.o. sídliacim v  Prešove. Tieto ultraľahké lietadlá si mohli prezrieť za prítomnosti pilotov Ivana Olšavského a Ing. Radoslava Lipjanca. Čo však žiakov  najviac zaujalo, boli informácie o možnostiach leteckých výcvikov leteckej školy AIR MAVEX JUNIOR a ďalšie technické podrobnosti o týchto lietadlách. Teoretické informácie boli neskôr obohatené letovou ukážkou lietadla VIPER SD – 4  pilotom Ivanom Olšavským.

            Z letiska odchádzali žiaci obohatení o množstvo zaujímavých informácií z oblasti lietania.

             

            Pilotom ďakujeme za krásne zážitky.

             

            Spracovala: Mgr. Ľ. Marcinová

          • ZÁŽITKOVÉ OUTDOOROVÉ VYUČOVANIE: SPOZNÁVAME LES

          • Važeckí bádatelia z 2.A triedy sa pod vedením triednej učiteľky a pani vychovávateľky vydali 30.04.2024 na prieskumnú akciu s názvom „Po stopách bobra“. Bobor žijúci vo vodnej nádrži Sigord nám zanechal správu s prosbou o pomoc. Bádatelia sa rozdelili na dve skupiny a vydali sa do prieskumnej akcie. Putovali sme po vyznačenej trase a plnili rôzne úlohy a hádanky. Žiaci spoznávali informácie o lesných zvieratách, o bobrovi a jeho živote. Tí najodvážnejší zdolali pocitový chodník bosí. Našli sme stromy ohlodané bobrom aj strom, ktorého kôru obhrýzol jeleň. Žiaci spoznali, čo je mach a lišajník. Spoznali listnaté stromy, ktoré tvoria tento les a naučili sa identifikovať hrab obyčajný, dub letný a buk lesný. Videli sme žubrienky, rybky, motýle, lienky, húsenice, chrústa a dokonca sme stretli aj hada. Trasa bobra bola ukončená a nasledovala posledná kvízová úloha. Každý člen skupiny sa plne sústredil, aby si spomenul na všetky informácie, ktoré nás sprevádzali trasou. Kvíz  skupiny splnili na jednotku, a tak získali odmenu, ktorú im bobor zanechal – drahocenné kamene. Umocnením spoločného zážitku bola triedna opekačka, pri ktorej žiaci videli, ako sa zakladá oheň. Za pomoc s prípravou dreva na opekanie vďačíme pánovi Haščinovi, ktorý ochotne priložil ruku k dielu. Plnohodnotný deň, v ktorom sme využili poznatky a zručnosti z mnohých vyučovacích predmetov.  Aj takto môže vyzerať vyučovanie v modernej škole!

            Spracovala: Mgr. Mašlejová, Bc. Jana Mihočková Dis, Art.

          • KRÚŽKOVÁ ČINNOSŤ: POTULKY SLOVENSKOM – ČASŤ ÔSMA

          • Posledná aprílová sobota sa v záujmovom útvare Potulky Slovenskom niesla v znamení poznávania prírodných krás a zaujímavých expozícií ľudovej architektúry v Bardejovských Kúpeľoch.

            Spoločne sme si užili slnečné počasie v nerušenom kúpeľnom prostredí, ktoré svojho času patrilo medzi najvyhľadávanejšie lokality na relax v Uhorsku. Medzi významné osobnosti, ktoré Bardejovské Kúpele navštívili patria napríklad cisár Jozef II., manželka cisára Napoleona Mária Lujza, ruský cár Alexander I. či cisárovná Alžbeta Bavorská (Sissi).

            Spracoval: Mgr. Zdenko Michalov

          • VAŽECKÍ UMELCI - CESTOU ZA UMENÍM

          • Celoštátna postupová súťaž neprofesionálnej výtvarnej tvorby VÝTVARNÉ SPEKTRUM je jedinečným podujatím, ktoré poskytuje amatérskym výtvarníkom priestor na prezentáciu a vzájomnú konfrontáciu výsledkov vlastnej výtvarnej tvorby. Naši žiaci si v rámci krúžku Tvorivé dielne boli pozrieť aktuálnu výstavu v PKO Prešov na sídlisku Šváby. Veríme, že sa medzi nimi nájdu budúci nádejní výtvarníci.

            Spracovala: Mgr. Tatiana Škvarková 

          • UČÍME INOVATÍVNE S PROGRAMOM FINQ - O TROCH GROŠOCH – 2.C

          • „S peniazmi by sme mali nakladať ako v rozprávke o troch grošoch. Jeden groš vrátiť rodičom, ktorí nás vychovali, jeden si odložiť na budúcnosť pre svoju rodinu a z tretieho žiť.“ Aj žiaci 2.C sa na hodine čítania prostredníctvom prečítaného textu "O troch grošoch," rozprávali o tom, ako by si mali správne šetriť peniažky. Využili sme nato pracovný list programu FINQ, kde sa žiaci oboznámili s pojmami výplata/mzda, požičať, vrátiť a minúť. Zisťovali, načo najviac míňajú peniaze a následne vytvárali zo zoznamu vecí a potrieb, ktoré napísali, rebríček ich dôležitosti. Takisto diskutovali o požičiavaní a následnom vrátení peňazí. Veríme, že žiaci nadobudnuté poznatky budú využívať aj v reálnom živote, aby dokázali správne hospodáriť s peniazmi. 

             

            Spracovala: Mgr. Bianka Šimčíková

             

          • DROBNÁ OBMENA TECHNIKY

          • Dnes sme vymenili staré a menšie monitory za novšie a zároveň väčšie s oveľa lepším rozlíšením. Učitelia budú môcť svoje povinnosti súvisiace s prácou na počítači vykonávať vo svojich kabinetoch odteraz pohodlnejšie. Okrem monitorov sme vymenili v triedach aj 2 staršie notebooky, ktorých pracovný výkon kvôli zastaraným HDD diskom už nezodpovedal dnešným požiadavkám. Tieto novšie notebooky poskytnú na vyučovaní výrazne vyššiu rýchlosť a celkový výkon.

            Spracoval: Mgr. Peter Krajcer, školský digitálny koordinátor

          • SPOLUPRÁCA S PREŠOVSKOU UNIVERZITOU

          • Naša škola v spolupráci s vysokou školou FHPV UP v Prešove sa zapojila do
            grantového projektu KEGA Implementácia bádateľsky orientovaného modelu
            vzdelávania v predmete technika v nižšom strednom vzdelávaní so zameraním na
            kognitívnu oblasť. Táto spolupráca podporuje záujem žiakov o techniku. Výskum
            realizuje prof. PaedDr. Milan Ďuriš, CSc., Katedra techniky a technológií, FPV UM
            Banská Bystrica, ktorý oslovil učiteľky techniky: Máriu Šoltésová a Tatianu Škvarkovú,
            aby v dotazníku vyjadrili svoj názor na navrhnutý pracovný zošit s pracovnými listami.
            Následne realizovali žiaci šiesteho ročníka experiment, pri ktorom zisťovali hustotu
            lipy, duba, brezy, ich použitie v praxi. Navrhnuté experimenty sú súčasťou bádateľsky
            orientovaného modelu vzdelávania a prispievajú k hlbšiemu pochopeniu súvislostí
            v prírode. Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.


            Zapísala: Mária Šoltésová

          • VAŽECKÍ UMELCI - KRÁSA V HLINE UKRYTÁ

          • Hlina je kľúčovým materiálom v keramike, pretože sa dá ľahko tvarovať a po vypálení tvrdne. Umožňuje vytváranie rôznych foriem, textúr a vzorov, čo je dôležité pri výrobe keramických artefaktov ako sú nádoby, vázy alebo sošky. Vybraní žiaci našej školy mali možnosť vymodelovať si svoje výrobky v spolupráci so SNM - Múzeom rusínskej kultúry, ktorému vďačíme za doručenie vypálených výrobkov. Veľmi sa tešíme, že žiaci mohli svoj talent rozvinúť a využiť svoj plný potenciál.

            Spracovala: Mgr. Tatiana Škvarková 

          • PRIPRAVENÍ NA ÚSPECH: DEVIATACI A ICH PRÍPRAVA NA PRIJÍMACIE SKÚŠKY

          • Milí deviataci,
            je načase sa postaviť na špičky prstov a vykročiť smerom k Vašim snom. Prijímacie skúšky
            na stredné školy možno pôsobia ako veľká výzva, ale pamätajte, že ste na to pripravení viac,
            ako si myslíte. Každý deň, keď sa učíte, cvičíte a pripravujete, posúvate sa bližšie k svojim
            cieľom. Niekedy to môže byť náročné, ale nezabudnite, všetko prinesie ovocie.
            Držte hlavu hore, nechajte svoje srdce viesť a veríme, že dosiahnete úspech, po ktorom túžite.
            Všetci sme s Vami a sme hrdí na to, že s Vami môžeme kráčať touto cestou.
            Ste skvelí a dokážete to! Držíme Vám palce a veríme Vám!

            Spracovala: Mgr. Semanová

          • VAŽECKÁ V POHYBE - FINÁLOVÉ KOLO SÚŤAŽE NIE DROGÁM

          • Po víťazstve v prvom kole športovo-zabavnej súťaže Nie drogám sa naši žiaci predstavili na finálovom kole, kde si medzi sebou zmerali sily tí najlepší z najlepších.

            Napriek veľkému odhodlaniu a snahe sa našim žiakom nepodarilo umiestniť na popredných priečkach, no aj tak si zo sútaže odniesli zaujímavé ceny.

            Už teraz sa tešíme na ďalší ročník tejto súťaže, kde sa pokúsime o ešte lepší výsledok.

            Spracoval: Mgr. Adrián Tkáč 

          • OKRESNÉ KOLO BIOLOGICKEJ OLYMPIÁDY

          • Dňa 25.04.2024 sa konalo Okresné kolo biologickej olympiády v kategórii D v ABC
            CVČ Prešov. Našu školu reprezentovali úspešní riešitelia školského kola – Adela Dzivá
            a Marián Králik zo 6.A. OK biologickej olympiády sa skladalo z 2 častí- v prvej časti žiaci
            písali test z teoretických vedomostí, v druhej časti si vyskúšali praktické schopnosti. Žiakom
            ďakujeme za ich účasť a snahu. Tešíme sa na ďalšie zaujímavé súťaže.


            Spracovala Mgr. Z. Malegová

          • ENGLISHSTAR

          • Dňa 25.04.2024 sa na našej škole uskutočnila medzinárodná súťaž v anglickom jazyku.  Súťaže sa zúčastnilo 28 žiakov I. a II. stupňa. Jej hlavným cieľom je propagovať a popularizovať anglický jazyk ako vyučovací predmet. Rovnako aj zábavnou formou motivovať žiakov k úspešnému riešeniu písomných testov a skúšok.

            Veríme, že naši žiaci boli úspešní a tešíme sa na výsledky.

             

            Koordinovali a spracovali: Mgr. Terban, Mgr. Bujdošová

          • UNICEF - VZDELÁVACIA AKTIVITA

          • V spolupráci s organizáciou UNICEF dnes trieda 8.A absolvovala vzdelávaciu aktivitu na tému: Dopady klimatickej zmeny na detské práva. Žiaci sa dozvedeli viac o pomoci, ktorú poskytuje UNICEF v rôznych kútoch sveta. Okrem toho tiež zistili, ako klimatické zmeny ovplyvňujú deti na celom svete.

            V máji podporíme deti v núdzi prostredníctvom zbierky MODRÝ GOMBÍK, ktorý zastrešuje UNICEF.

            Ďakujeme za spoluprácu.

            ŠPT

          • KOMIKS

          • Deti v 9. oddelení ŠKD mali za úlohu vymyslieť krátky komiks na ľubovoľnú tému. Dôležitá bola spolupráca v skupinách. Komiksy sa deťom vydarili a spoločne sme si mohli vytvoriť knihu komiksov.

            Vychovávateľka A. Macková

          • BLAHOŽELÁME NAŠIM ŽIAČKAM K 1. MIESTU V CELOSLOVENSKEJ TANEČNEJ SÚŤAŽI GRIMMY DANCE CUP 2024

          • Naše žiačky Simonka Gazdačková a Ninka Gazdiková z 2.C sa uplynulý víkend zúčastnili
            celoslovenskej tanečnej súťaže Grimmy dance cup. Je to celoslovenská tanečná súťaž určená
            členom aj nečlenom SZTŠ sekcie IDO, všetkým tanečným klubom, školám a tanečným skupinám i
            ako aj ZUŠ a CVČ z celého Slovenska. Tanečná súťaž trvala 3 dni od 19.4.2024 - 21.4.2024 a
            zúčastnilo sa jej 2270 tanečníkov zo 45 tanečných klubov z celého Slovenska a Ukrajiny. Súťažilo sa v
            kategóriách DISKO DANCE, DISCO SLOW, ART, SHOW DANCE, HIP - HOP A BATTLE.
            Dievčatá súťažili v kategórii SHOW DANCE za Umeleckú tanečnú školu Grimmy Prešov. Vo finále
            vyhrali so svojím tímom 1.miesto zo 7 tanečných klubov v ich kategórií. Dievčatám srdečne
            blahoželáme a prajeme im veľa ďalších tanečných úspechov!


            Spracovala: Mgr. Bianka Šimčíková

          • PREVENTÍVNA AKTIVITA V 4.B

          • Aj dnes sme v spolupráci s SCPP Bambi pripravili pre žiakov 4.B triedy pokračovanie preventívnej aktivity. Ďakujeme za spoluprácu.

            ŠPT

          • LÚKA KVETOV V I. ODDELENÍ

          • Tvorba suchým pastelom, tušom a čiernym uhlíkom bolo pre deti z I. oddelenia niečo zážitkové, s čím netvoria každý deň. A preto sa detská fantázia a voľnosť pri tvorení prejavila najmä pri tvorbe pozadia. Kresbou rôznych druhov rastlín pomaly vznikal celkový vzhľad lúky. A tak nám z farebného pozadia a čistých línií rastlín vznikli krásne obrazy, ktoré zdobia našu nástenku v triede.

            Spracovala: Bc. Fabianová 

          • DEŇ ZEME NA HODINE VÝTVARNEJ VÝCHOVY V 5.A

          • Dňa 22. apríla oslávila naša Zem svoj sviatok, svoj medzinárodný deň. Žiaci 5.A si  tento deň pripomenuli tvorbou projektov v tejto téme. Tento sviatok nás má upozorniť na dôsledky ničenia životného prostredia. Žiaci si takto pripomenuli to,  aká je pre nás naša planéta dôležitá. S  veľkým záujmom a nadšením pracovali v skupinkách na svojich projektoch. Navzájom sa dopĺňali a veľmi pekne spolupracovali, čo je vidieť aj na výsledkoch ich práce.

            Spracovala: Mgr. Ľ. Marcinová