• Zápis do 1. ročníka

          • SÚŤAŽ V PREDNESE POÉZIE A PRÓZY V PRVÁKOVE

          • Dňa 8. marca 2024 sa žiaci 1. ročníkov prvýkrát zúčastnili súťaže v prednese poézie a prózy. Všetci sa na súťaž veľmi zodpovedne pripravili, preto bolo naozaj ťažké vybrať 3 najlepších.
            V porote zasadli Mgr. J. Kičková, Mgr. Ľ. Marcinová, Mgr. A. Sopirjaková.

            Po dôkladnom zvážení napokon rozhodli takto:
            1. miesto -Tamara Laurincová 1.C
            2. miesto – Elena Mrúzová 1.A
            3. miesto – Teodor Hovanec 1.B
            Víťazom blahoželáme a všetkým zúčastneným držíme palce na budúci rok.


            Spracovala: Mgr. Ľ. Marcinová

          • KRÚŽOK: HRA A KOMUNIKÁCIA V ANGLICKOM JAZYKU

          • Formou hry a zábavy deti spoznávajú čaro anglického jazyka. Hlavným cieľom krúžku je u detí rozvíjať
            vzťah detí k angličtine. Pomocou rôznych hier deti spoznávajú novú slovnú zásobu, frázy aj gramatiku.
            Zmyslom krúžku je, aby sa angličtina pre nich stala zaujímavou a pútavou. Počas plnenia rôznych
            zaujímavých úloh získavajú jazykové znalosti beztoho, aby sa niečo učili naspamäť. Učenie angličtiny
            je tak pre deti viac zábavné, hravé a ľahšie zapamätateľné. Počas krúžku používajú deti aj digitálnu
            technológiu, ktorá rovnako napomáha k učeniu sa. Krúžok je určený pre žiakov 6. ročníka.


            Záujmový útvar vedie Mgr. Bibiána Bujdošová

          • PROJEKT ŠKOLA DOKORÁN A UNICEF - NOVÉ TULIVAKY, KNIHY A VÝTVARNÉ POMÔCKY V ŠKD

          • Vďaka spolupráci s UNICEF a projektu Škola dokorán sme pre naše deti v ŠKD získali nové vybavenie a pomôcky – 6 pestrých a pohodlných tulivakov, 34 zaujímavých kníh ako aj písacie a výtvarné potreby. Ďalším darom od UNICEFu je pripravovaná exkurzia do Spišského Hrhova, na ktorú sa vyberú žiaci tretieho ročníka budúcu stredu 13.03.2024.
            Z darovaných pomôcok máme veľkú radosť. Ďakujeme!

            Spracovala: Mgr. E. Kukurová

          • ZMODERNIZOVANÁ TABLETOVÁ UČEBNA

          • ZŠ Važecká zmodernizovala vybavenie svojej tabletovej učebne. Pre svojich žiakov má k dispozícii 20 kusov nových kvalitných tabletov Samsung, ktoré sú nainštalované a pripravené na aktívne využitie počas vyučovania. Žiaci sa môžu tešiť napríklad na svoj obľúbený Kahoot, ktorý staré tablety už nepodporovali. Pôvodné tablety prešli čistením a plánujeme ich využiť predovšetkým pri výučbe cudzích jazykov ako slovník a na vyhľadávanie informácii.  

             

            Spracoval: Mgr. Peter Krajcer, školský digitálny koordinátor

          • ZVEDAVÉ ČÍTANIE S MARKOU STAVIARSKOU V 2.A

          • Už druhý školský rok sme dostali možnosť zapojiť sa do aktivity knižnice POH Zvedavé čítanie. Návštevou nás poctila pani spisovateľka, filmová producentka a šéfredaktorka detského časopisu Šikovníček, pani Marka Staviarska. Sprevádzala žiakov projektovým vyučovaním, postaveným na jej literárnej prvotine – diele Marínka Somarinka. Netradičnú zoznamovaciu hru sme ozvláštnili hereckým kastingom, pri ktorom sme objavovali herecké talenty.  Svoj priestor mala aj beseda, počas ktorej sa zvedaví žiaci dozvedeli odpovede na všetky svoje otázky. V hre na šéfredaktorov sme spoločnou prácou vytvorili jedinečnú básničku, ktorú sme doplnili tajničkou. Keď nastal čas na „vedomostnú plavbu“, smelo sme naskočili na loď. Poklad bol rozdelený, a preto bolo potrebné vyslať dva záchranné tímy. Členovia sa ľahko popasovali s nástrahami (úlohami) a k sladkému pokladu sa rýchlo dopracovali. Ale najväčšou odmenou bol čas strávený s pani autorkou a kolektívny zážitok. Ďakujeme pani autorke aj pani knihovníčke za obohatenie a spríjemnenie vyučovania. Už sa tešíme na ďalšie stretnutia a zážitky so ZVEDAVÝM ČÍTANÍM!

            Spracovala: Mgr. Mašlejová

          • MAREC - MESIAC KNIHY - ZÁŽITKOVÉ ČÍTANIE V DETSKEJ KNIŽNICI SLNIEČKO

          • Dňa 7.3.2024 žiaci 2.C triedy navštívili Detskú knižnicu Slniečko P.O. Hviezdoslava pri príležitosti mesiaca marca - "Mesiaca knihy". Privítala nás pracovníčka knižnice, ktorá žiakov oboznámila s priestormi knižnice, vysvetlila im postup pri požičiavaní kníh a opísala im ako majú správne zaobchádzať s knihami. Žiaci si mohli prezrieť detské oddelenie, prelistovať si rozprávkové knihy a spoznať niektorých detských spisovateľov. Počas návštevy knižnice sme mali možnosť zúčastniť sa zážitkového čítania diela "A. Nanetti: Môj dedko je čerešňa, "  ktoré žiakov veľmi zaujalo. Žiaci si vypočuli  príbeh o večne zaneprázdnených rodičoch a o svojráznom dedinskom dedkovi Ottavianovi, ktorý má pre vnúčika vždy čas, pochopenie i čosi tajomné. Druhákom sa v knižnici veľmi páčilo a už teraz sa teším na ďalšie stretnutie.

            Spracovala: Mgr. Šimčíková

             

          • DRAMATOTERAPIA AKO FORMA PSYCHOLOGICKEJ POMOCI ŽIAKOM

          • V kontexte psychologickej podpory žiakov začleňujeme ich do dramatoterapií. Dramatoterapia využíva cielené hry, improvizáciu, skupinové cvičenia s cieľom celostného rozvoja osobnosti. Pôsobením na osobnosť človeka cez umeleckú oblasť, predovšetkým cez prežívanie a konanie. Prostredníctvom dramatických procesov a tvorivosti v oblasti verbálnej a tiež neverbálnej komunikácie, dieťa hľadá nástroje pre sebavyjadrovanie.  Dramatoterapia   rozvíja pozitívne návyky:  precvičovaním situácií z bežného života sa deti naučia prejavovať pocity, priania, myšlienky a objavovať seba samého.

            Tieto dramaterapeutické cvičenia vedú lektorky Mgr.art. Valéria Fürješová, Mgr.art. Jaroslava Sisáková a Mgr. Natalia Zaritska z Ligy za duševné zdravie v rámci projektu Pomáhame si. 

             

            ŠKOLSKÝ PODPORNÝ TÍM

          • VAŽECKÁ V POHYBE – 3. ROČNÍK FLORBALOVÝCH SÚŤAŽÍ ZRUČNOSTÍ 2024 – VYHODNOTENIE

          • Dňa 20. februára 2024 sa na našej škole uskutočnil už 3. ročník súťaží florbalových zručností 2024 pre žiakov 1. stupňa, kde si spoločne zašportovali a vyskúšali si svoje florbalové schopnosti. Celkovo sa počas dopoludnia vystriedalo 13 tried a takmer 250 žiakov. Najlepších a najšikovnejších sme ocenili za predvedené, skvelé športové výkony.

            Na 3. mieste sa umiestnil: Bystrík Troščak zo 4.B triedy.

            Na 2. mieste na umiestnil: Tobias Kubík zo 4.B triedy.

            Víťazom a teda 1. miesto získal: Vilko Fejro z 3.B triedy.

            Najlepšou hráčkou podujatia sa stala Noemi Uhrinová z 3.B triedy.

             

            Víťazom ceny osobne odovzdala riaditeľka školy Mgr. Jana Pruchnerovičová a organizátor podujatia pán učiteľ Mgr. Štefan Buzogaň.

            Víťazom srdečne gratulujeme a tešíme sa opäť na ďalšie skvelé športové výkony.

             

            Spracoval: Mgr. Štefan Buzogaň

             

          • KAM DO ŠKOLY? HURÁ NA VAŽECKÚ! MODERNÁ A DOBRÁ ŠKOLA SRDCOM I ČINMI.

          • Hľadáte pre dieťa tú pravú školu? Príďte k nám na Važeckú! ZŠ Važecká je miestom plným radostí, objavovania a vzdelávania. Čakajú na Vás nové priateľstvá, zaujímavé učebné hodiny a mnoho zábavy. Pridajte sa k nám a spoločne objavujme svet vedomostí a dobrodružstiev.


            Naši deviataci odkazujú: „Budúcnosť našej spoločnosti závisí od kvality vzdelania.“

          • ŠIKOVNÍ RECITÁTORI NA SÚŤAŽI HVIEZDOSLAVOV KUBÍN

          • Dňa 6. marca sme s radosťou sledovali recitátorov z 2. – 4. ročníka, ktorí nám ukázali svoj talent
            v prednese poézie a prózy.
            Porota v zložení Mgr. E. Hašková, Mgr. D. Kobulská a Mgr. R. Šmidtová rozhodli o nasledovnom
            umiestnení:
            V kategórii POÉZIA
            1. Šimon Šebej zo IV.A
            2. Nela Kolesárová z III.C
            3. Daniel Dubovský z II.A

            V kategórii PRÓZA
            1. Nina Baranová zo IV.A
            2. Peter Balejčák z II.C
            3. Samuel Macejka z III.B
            Gratulujeme všetkým účastníkom a veríme, že tieto kultúrne podujatia podporia v budúcnosti
            ďalších literárnych nadšencov.


            Text: Mgr. D. Kobulská, foto: Mgr. R. Šmidtová

          • ŠALIANSKY MAŤKO – BLAHOŽELÁME K 2. MIESTU NA OKRESNOM KOLE

          • Dňa 06. 03. 2024 sa žiačky Nela Jakubišinová z II.B (I.kategória) , Adela Borsová z V.B (II. kategória) , Lara Mária Smetanová zo VI.A (III.kategória) pod vedením pani učiteľky  Kucharskej zúčastnili okresného kola - Šaliansky Maťko. Súťaž sa konala v priestoroch  Krajskej  knižnice P.O. Hviezdoslava v Prešove. Organizátorom tohto okresného kola  bolo ABC – Centrum voľného času , Októbrová 30, Prešov, MO Matice Slovenskej a Krajská knižnica P.O. Hviezdoslava v Prešove. Vo všetkých troch kategóriách  bola silná konkurencia. O to väčšie prekvapenie a veľká hrdosť nastala, keď sa naša najmladšia účastníčka Nelka umiestnila vo svojej kategórii na 2. mieste . Nelke k  2. miestu na okresnom kole srdečne blahoželáme, a Lare a Adelke patrí veľké poďakovanie za ich umelecký prednes a reprezentáciu našej školy.

            Spracovala: Mgr. Kucharská   

             

          • ZELENÁ ŠKOLA

          • Ušijeme si vrecúška? To bola otázka, ktorú som položila žiakom na krúžku Z každého rožku trošku aj žiakom v 3. A na pracovnom vyučovaní. Deti súhlasili s veľkým nadšením, a tak sme sa pustili do práce. Samozrejme sme vrecúška aj vyskúšali, pretože dôvod prečo sme ich vyrobili bol ten, aby sme nemuseli používať plastové vrecúška v obchodoch, a tak chránili našu zem opakovaným použitím svojich vrecúšok. Deti boli nadšené a verím, že si túto myšlienku zoberú k srdcu.

            Spracovala: Neupauerová

          • ZBIERKA POTRAVÍN PRE CENTRUM DORKA

          • Vyzbierané potraviny sme dnes s vybranými žiakmi doručili rodinám, ktoré to potrebujú v Centre Dorka. Ďakujeme všetkým darcom za pomoc!

            ŠPT

          • PREČO SA STRIEDA DEŇ A NOC?

          • Život na našej planéte podlieha určitým cyklom a jedným z najdôležitejších je kolobeh dňa a noci, čiže denný kolobeh. Keďže Zem je približne guľa, Slnkom je osvetlená vždy len jedna jej polovica. Rotácia Zeme okolo osi spôsobuje striedanie dňa a noci. Spoločne sme si pozreli prezentáciu, kde sme sa o tomto striedaní dňa  a noci dozvedeli mnohé zaujímavosti. Deťom sa aktivita páčila a už teraz sa tešíme na naše ďalšie nadobúdanie vedomostí. 

            Spracovala: pani vychovávateľka Marcinková Lenka

             

          • TALENTOVANÉ SPEVÁČKY ZO ZŠ VAŽECKÁ ZABODOVALI V PRAHE

          • Naše nadané speváčky Elka Feňušová z 5.B a Linda Kukurová z 9.B sa v rámci svojho pôsobenia v ZUŠ Ebony zúčastnili 27.02.2024 na medzinárodnej speváckej súťaži Česko zpíva 2024. V Hudobnom divadle Karlín na Malej scéne v Prahe podali úžasný výkon a postúpili do semifinále, ktoré sa bude konať v českom meste Trutnov dňa 05.04.2024.


            Dievčatám k postupu srdečne blahoželáme a držíme palce v semifinále!

          • NEDAJ SA! HOVOR O TOM!

          • Dňa 05.03. 2024 sa triedy 8. a 9. ročníka v doprovode svojich triednych učiteľov
            zúčastnili predstavenia v kine Scala na tému kyberšikana. Akcia sa uskutočnila pod
            patronátom mesta Prešov a organizácie UNICEF.
            Kyberšikana je vážny problém digitálneho veku, ktorý má hlboké dôsledky na psychiku a
            životy obetí. Je dôležité spoločne pracovať na prevencii a poskytovať podporu tým, ktorí sa
            ňou stali. Predstavenie prispelo k tomu, aby našim žiakom ukázalo, že kyberšikana nemá
            miesto v našej spoločnosti. Bezpečné online prostredie je našou spoločnou zodpovednosťou.

            Spracovala: Mgr. Veronika Semanová

          • VODNÁ LUPA V 3. ODDELENÍ ŠKD

          • Medzi naše najobľúbenejšie aktivity v ŠKD patria pokusy  prostredníctvom ktorých si vieme overiť naše poznatky alebo naopak realizovaním týchto pokusov si nové poznatky osvojujeme.   Jedným z pokusov, ktorý sme spoločne realizovali bola vodná lupa. Pýtate sa čo to je a načo slúži? Samozrejme aj my sme si to najprv vysvetlili čo je lupa, z čoho sa skladá a načo sa používa. Následne sme prešli k pokusu. Úlohou deti bolo nakresliť malý obrázok na papier. Do pohára sme naliali vodu, cez ktorý sme pozerali na nakreslený obrázok. Deti obrázok za pohárom približovali k sebe a naopak od seba. Zistili sme, že voda v pohári vytvorila šošovku, ktorá slúži ako lupa, preto vyzerajú nakreslené obrázky väčšie ako reálne boli. Niet pochýb, že detičkám sa aktivita páčila.

            Spracovala: pani vychovávateľka Marcinková Lenka