• Zápis do 1. ročníka

          • PRÁCA V OFFICE 365 NA HODINÁCH INFORMATIKY

          • V uplynulých týždňoch sa naši žiaci 3. až 9. ročníka na hodinách informatiky venovali predovšetkým našej novinke - práci v prostredí Office 365. Oboznámili sa s aplikáciou Word, kde pracovali s textom, a aplikáciou  Power Point, za pomoci ktorej vytvárali svoje prezentácie na témy podľa vlastného výberu (napr. športy, PC hry, obľúbené jedlá, známe osobnosti, cestovanie, autá či traktory). Nároky na prezentáciu sa líšili podľa jednotlivých ročníkov, u starších žiakov sa uplatňovali aj efektné prechody, animácie, ale aj funkcie, ako napr. hľadať a nahradiť text, pridať komentár, skryť snímku, meniť poradie snímok, formátovanie pozadia, vkladanie obrázkov videa. V neposlednom rade sa  starší žiaci oboznámili aj s kľúčovou kompetenciou, a to zdieľaním svojich súborov so spolužiakmi či učiteľom. 

            PS: Každý žiak má vytvorené vlastné konto, v ktorom môže pracovať s rôznymi kancelárskymi (Office) aplikáciami a zároveň má možnosť si svoje súbory ukladať na cloude. Stačí mu len prístup na internet a nepotrebuje ani žiadne nainštalované programy. Konto môže využívať aj na prácu doma. 

            Spracovali: Mgr. Peter Krajcer, Mgr. Samuel Sabanoš

          • DEŇ ZEME

          • Deň Zeme je svetový deň venovaný oslavám a podpore ochrany životného prostredia. Je to príležitosť na zvýšenie povedomia o životnom prostredí. Ako môžeme prispieť k udržateľnejšiemu spôsobu života a chrániť našu planétu? To a omnoho viac sa dozvedeli žiaci 6.B pri príležitosti svetového dňa Zeme. Každý krok, ktorý podnikneme, môže prispieť k zachovaniu našej planéty pre budúce generácie.

            Spracovala: Mgr. Tatiana Škvarková 

          • DEŇ ZEME - ZELENÁ ŠKOLA

          • Pondelok sa v prvom ročníku niesol v duchu ochrany našej krásnej Zeme, prváci si skúšali rôzne ekoaktivity. Na chvíľu sa vybrali aj vyčistiť okolie školy a nazbierali si aj z darov prírody. Tieto dary využili na kresbu pri tvorbe plagátov vo svojich triedach. Najväčšou radosťou bola ochutnávka čajov a sirupov z byliniek. Veríme, že odhodlanie chrániť prírodu im ostane v srdiečkach navždy.

             

            Spracovala: Neupauerová 

             

          • DEŇ ZEME - AKTIVITY V ŠKD

          • 22.apríla má sviatok naša planéta Zem.Aj deti v oddeleniach ŠKD si tento deň pripomenuli rôznymi aktivitami, ktoré nám zdôrazňujú význam ochrany životného prostredia a lásku k našej planéte.

            Vychovávatelia ŠKD

          • CANISTERAPIA

          • Aj dnes nás navštívila spisovateľka Gabriela Futová spolu so psíkmi. Žiaci mohli vstúpiť do krajiny rozprávok o zvieratkách. Spoločne si prečítali rôzne príbehy, ktoré mali zaujímavý koniec.

            Ďakujeme a tešíme sa na ďalšiu návštevu. 

            Spracovala: Mgr. Sirotňáková

          • ZELENÁ ŠKOLA – UČÍME SA ANGLICKÝ JAZYK VONKU

          • Učenie sa vonku prináša mnoho výhod. Čerstvý vzduch a zmena prostredia podporujú lepšie zapamätávanie učiva a zvyšujú koncentráciu. Žiaci 7.B mali možnosť vyskúšať si tieto výhody na hodine anglického jazyka spolu s p. uč. Terban a p. uč. Michalcom. Žiaci sa pohybovali od stanovišťa po stanovište a aktívne sa zapájali do rôznych úloh a aktivít týkajúcich sa témy hodiny. Táto interaktívna forma výučby pomohla siedmakom lepšie porozumieť téme a zároveň si užiť aj čerstvý vzduch.

            Spracovala: Mgr. Terban

          • SLÁVICI Z LAVICE

          • 3. miesto v okresnom kole
            Dňa 19.04. 2024 sa v ABC- Centre voľného času
            uskutočnilo okresné kolo v speve modernej piesne.
            Našu školu reprezentovali :
            Ivanka Špigeľová z 1.D
            Ela Feňušová z 5. B
            Linda Kukurová z 9.B
            Dievčatá boli skvelé.
            3.miesto sa podarilo získať L. Kukurovej
            Srdečne blahoželáme . 
            Ivanke a Elke ďakujeme za reprezantáciu.

             

            Spracovala: Sopirjaková

          • VAŽECKÁ V POHYBE – McDONALD'S CUP 2024 – U 10

          • Dňa 19.04.2024 si naši žiaci 3. a 4 . ročníka aj tento rok zmerali sily so svojimi rovesníkmi vo futbalovom turnaji s názvom McDonald's cup pod vedením pána učiteľa Mgr. Štefana Buzogaňa.

            Našimi súpermi boli žiaci ZŠ Podhorany, ZŠ Tulčík a KSŠ sv. Mikuláša Prešov.

            Krásne futbalové divadlo prinieslo množstvo nádherných akcií, prihrávok, kombinácií, gólov, radosti, ale aj slzy sklamania.

            Prvý zápas naše futbalové talenty vyhrali 6:1 so ZŠ Podhorany .

            Druhý zápas, ktorý bol taktiež v našej réžii sme vyhrali so ZŠ Tulčík vysoko 11:0.

            Posledný zápas o postup sme po vyrovnanom priebehu a smole na záver, kde sme nastrelili spojnicu brány  tesne pred koncom zápasu prehrali 2:1 so KSŠ sv. Mikuláša a nakoniec sa náš cieľ postúpiť nepodarilo.

            Žiakom však treba poďakovať za bojovnosť, odhodlanie a úžasné predvedené športové výkony.

            Góly za náš futbalový tím strelili Šimon Šebej 1, Rudko  Chromý 1, Bystrík Troščak 1, náš brankár Samuel Majcher 1,Tobias Kubík 2, Sebastian Joščak 3,  Filip Telepák 3 a Michal Pigula 6 gólov. Veľké uznanie si zaslúži aj Sophia Strihovská zo 4.B triedy, ktorá bola napriek svojmu zraneniu dôležitou súčasťou tímu.

            Už teraz sa tešíme na ďalší ročník tohto futbalového turnaja a veríme, že potrápime súperov aj nasledujúci ročník.

            Spracoval: Mgr. Štefan Buzogaň

          • MEDZINÁRODNÝ PROJEKT: MAJSTRI TECHNIKY

          • Schopnosť pracovať rukami, opravovať, vytvárať, inovovať je nenahraditeľná.
            V rámci medzinárodného projektu pracujú žiaci 7. – 9. ročníka počas hodín techniky na
            strojoch UNIMAT. Pod vedením p.uč. Šoltésovej sa zdokonaľujú v praktických činnostiach
            pri rezaní, pílení, vŕtaní, lepení dreva. Tieto aktivity podporujú kreativitu žiakov. Technické
            a remeselné zručnosti sú v dnešnej dobe veľkou hodnotou, sú základom pre rozvoj ďalších
            osobnostných vlastností.


            Spracovala: Mgr. Mária Šoltésová

          • VAŽECKÁ SO SRDCOM NA DLANI – DEŇ NARCISOV 2024

          • Dňa 18. 04. 2024 sa v našej škole uskutočnil Deň narcisov. Pod vedením pani učiteľky Mgr. Daniely Zákutnej a dobrovoľníkov zo VII.B triedy Michaely Kövér, Dávida Palkoviča a Emmy Škvarkovej sa uskutočnila zbierka pre onkologických pacientov, ktorú každoročne organizuje Liga proti rakovine. Naši žiaci preukázali, že majú veľké srdiečka a práve vďaka ním sa nám podarilo vyzbierať 348,50 eur. Na znak vďaky dostali žiaci malý narcis, ktorý počas celého dňa nosili. Peniaze zo zbierky boli odnesené do Slovenskej sporiteľne, ktorá sa postará, aby sa dostali do správnych rúk.Ešte raz ďakujeme za Vaše štedré príspevky!

            Spracovala: Mgr. Daniela Zákutná

          • SKUTOČNE ZDRAVÁ ŠKOLA – ROZDIEL MEDZI DÁTUMOM MINIMÁLNEJ TRVANLIVOSTI A DÁTUMOM SPOTREBY

          • Plytvanie potravinami je celosvetový problém, ktorý významným spôsobom negatívne ovplyvňuje naše životné prostredie. Spolu s nezjedeným jedlom totiž ,,končia v koši“ aj vzácne prírodné zdroje ( voda, pôda, energie,....). Prostredníctvom pracovných zošitov, ktoré vytvorila spoločnosť Kaufland v spolupráci so Skutočne zdravou školou o.z. a O.Z. Free Food majú deti možnosť naučiť sa čo najefektívnejšie zaobchádzať s potravinami resp. aby sa nimi neplytvalo. Riešením úloh v pracovnom zošite si deti osvojili zásadný rozdiel medzi dátumom minimálnej trvanlivosti a dátumom spotreby. Naučili sa, že čerstvé potraviny napríklad ako sú jogurty, rôzne syry alebo vajcia  sa označujú nálepkou s dátumom spotreby a trvanlivé potraviny ako je napríklad ryža, olej, múka sa označujú nálepkou dátumu minimálnej trvanlivosti.  Tak  poďme smelo na nákup a kúpme len to čo naozaj spotrebujeme. 

            Spracovala: L. Marcinková

             

          • PREDNÁŠKA SUPERZOO – STAROSTLIVOSŤ O ZVIERATKÁ

          • Tento týždeň žiaci 5.B, 7.A a 7.B absolvovali veľmi podnetnú prednášku na tému
            Starostlivosť o zvieratká. Bola to veľmi poučná udalosť, ktorá nás všetkých viedla k väčšej
            zodpovednosti voči našim chlpatým a šupinatým priateľom. Prednášajúci nám priblížili
            dôležitosť správnej starostlivosti o zvieratá, vrátane ich potrieb, zdravia a správania.
            Dozvedeli sme sa o najlepších spôsoboch výživy, cvičenia a každodennej starostlivosti
            o našich domácich miláčikov. Každý z prednášky odchádzal s novými poznatkami a
            nadšením, aby sa stal lepším opatrovníkom našich zvieracích spoločníkov. Je dôležité, aby si
            každý z nás uvedomil, že starostlivosť o zvieratká nie je len povinnosťou, ale aj radosťou
            a záväzkom k dobrej kvalite ich života.


            Spracovali: Mgr. Malegová, Mgr. Škvarková

          • 52. ROČNÍK KRAJSKÉHO KOLA GEOGRAFICKEJ OLYMPIÁDY V ZŠ VAŽECKÁ 11

          • Dňa 16.04.2024 sme mali tú česť hostiť 52. ročník krajského kola Geografickej olympiády, na ktorej sa zúčastnili najlepší žiaci z celého Prešovského kraja. Sme poctení, že sme mohli byť súčasťou takejto prestížnej udalosti. Radi by sme vyjadrili poďakovanie ABC Centru voľného času v Prešove za prejavenú dôveru pri organizácii podujatia, taktiež odbornej porote, pedagógom a všetkým účastníkom za ich oddanosť a vášeň pre geografiu. Zároveň všetkým žiakom, ktorí sa zúčastnili prajeme veľa šťastia a úspechov. Veríme, že tento deň bol pre všetkých inšpiráciou a motiváciou na ďalšie objavovanie sveta okolo nás.

            Spracovala: Mgr. Coraničová

          • INTERAKTÍVNA BESEDA NA TÉMU „LES“

          • Apríl je u nás od roku 1952 oslavovaný ako mesiac lesov. Pri tejto príležitosti sa žiaci prvých a piatych ročníkov stretli s poľovníkmi PaedDr. Júliou Kopinecovou a Richardom Kvakom. Na vyučovaní sa už naučili veľa o zvieratách, no napriek tomu bola beseda so skutočným poľovníkom veľkým zážitkom. Žiakom rozprávali o lesných zvieratách a spôsobe ich života, vysvetlili im spôsob určovania veku zvierat podľa parožia a veľa iných zaujímavostí. Všetko to bolo obohatené rôznymi obrázkami zvierat, názornými ukážkami, ktoré si žiaci mali možnosť pozrieť zblízka, ba dokonca sa ich aj dotknúť. Ako spestrenie nám pán poľovník predviedol pomocou vábničiek rôzne zvuky zvierat. Žiaci sa dozvedeli veľa nového nielen z oblasti poľovných aktivít, ale i starostlivosti o les a zvieratá v ňom, predovšetkým v zimnom období. Nakoľko veľmi dôležitou úlohou poľovníkov je dobre poznať zvieratá a prikrmovať ich počas zimy, kedy nemajú dostatok potravy.

            Beseda bola veľmi zaujímavá, poučná a zároveň zvýšila vedomostnú úroveň žiakov v danej téme. Už  teraz sa tešíme na ďalšiu spoluprácu. Ďakujeme!

            Spracovala: Ľ. Marcinová

          • ČITATEĽSKÉ BÁDANIE - 4.B

          • Žiaci 4.B triedy navštívili knižnicu P.O.H. na sídlisku Šváby kde sa ponorili do rozprávkových kníh. Čakal nás pútavý program so zaujímavým príbehom o snehuliakovi s dobrým srdcom .Také dobré, že vie robiť iba dobré skutky a pomáhať svojim kamarátom. Daruje veveričke metlu na odmetanie snehu, zajačikovi mrkvu, aby jeho rodina nezahynula od hladu a krtkovi uhlíky z kabáta, aby mal čím kúriť. A keď na začiatku jari nemajú cibuľky snežienok dosť vlahy, srdce snehuliaka sa rozbúši a roztopí sa pre ne, aby mohli snežienky vykuknúť spod snehu. Krátke príbehy pre všetky deti, ktoré vedia, že to, čo je krásne, sa skrýva vo vnútri.

            Na záver sme si našli čas aj na hľadanie a čítanie kníh podľa vlastného záujmu.

            Veľmi pekne ďakujeme za krásnu čitateľskú aktivitu. Tešíme sa na ďalšie stretnutia v knižnici.

            Spracoval: Mgr. Štefan Buzogaň 

          • DIVERZITA V ŠKOLSKEJ TRIEDE

          • Dňa 12.04. 2024 sme sa zúčastnili zaujímavého školenia, ktoré organizovala ŠKOLA DOKORÁN - WIDE OPEN SCHOOL n.o. v partnerstve s UNICEF v Bratislave.Prednášajúcimi boli prof. PaedDr. Katarína Vančíková, PhD. a prof. PaedDr. Štefan Porubský, PhD.Seminár nás obohatil o nové poznatky a skúsenosti, vyskúšali sme si zaujímavé aktivity súvisiace s danou témou.Ďakujeme za príjemne strávený čas s úžasnými ľuďmi a tešíme sa na ďalšie stretnutie.

            Spracovali: G. Okoličanyová, A.Macková

          • VYHODNOTENIE BIOLOGICKEJ OLYMPIÁDY

          • Dňa 09.04.2023 sa uskutočnilo vyhodnotenie školského kola Biologickej olympiády. Do
            súťaže sa zapojilo 20 žiakov, troch najúspešnejších riešiteľov ocenila pani riaditeľka Mgr.
            Jana Pruchnerovičová. Do okresného kola postupujú tí, ktorí dosiahli najviac bodov: Adela
            Dzivá a Marián Králik zo 6.A. Všetkým žiakom ďakujeme za ich účasť a snahu, tešíme sa na
            ďalšie zaujímavé súťaže.


            Spracovala: Mgr. Zuzana Malegová

          • ZELENÁ ŠKOLA: PRÍHODY Z PRALESOV

          • Dňa 08.04.2024 nás navštívil pán Ondrej Kameniar zo združenia Lesmír. Žiaci 8. ročníka
            mali úžasnú príležitosť zúčastniť sa fascinujúcej prednášky o príhodách z pralesov, ktorú nám
            sponzorovala Nadácia Slovenská sporiteľna. Počas tejto prednášky sme mali možnosť počuť
            príhody odvážnych dobrodruhov, ktorí sa vydali do pralesov Európy. Žiaci boli očarení ich
            skúsenosťami a dobrodružstvami, ktoré im umožnia pochopiť krásy prírody. Ďakujeme
            združeniu Lesmír a Nadácii Slovenskej sporiteľne za ich podporu a za to, že nám umožnili
            tento pohľad do sveta pralesov, ktorý nás inšpiruje k ochrane a zachovaniu týchto úžasných
            prostredí pre budúce generácie!


            Spracovali: Mg. Malegová, Mgr. Škvarková